Wij vinden het belangrijk dat ieder kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen vanuit een eigen intrinsieke motivatie. De maatschappij om ons heen verandert. Dit is van invloed op onze kinderen. Kinderen vragen om een uitdagende leeromgeving waarin ze uitgedaagd worden en waar nodig ondersteund worden. Binnen ons IKC maken we gebruik van talenten, stellen we onderzoeksvragen en zijn we voortdurend op zoek naar een stuk verdieping. Differentiatie is binnen het ons onderwijssysteem van cruciaal belang. Op deze manier kunnen alle kinderen zich binnen hun eigen mogelijkheden blijven ontwikkelen.
Binnen ons onderwijs maken we gebruik van coöperatieve werkvormen en zorgen we ervoor dat ook beweging, naast de gymlessen geïntegreerd is.In de ochtend worden de basisvakken als rekenen, spelling, lezen aangeboden. Dit gebeurt vanuit de structuur die in één doorgaande lijn zichtbaar is binnen ons onderwijs. De basisinstructie vindt voor bepaalde vakken plaats in de kring. Vanuit deze kring gaan kinderen aan het werk en is er tijd en ruimte voor de leerkrachten instructies te geven op de verschillende niveaus.
Dialogische meertalige omgeving
Goed onderwijs wil zeggen dat er gewerkt wordt aan alle kerndoelen, niet alleen taal en rekenen, ook aan burgerschap en sociaal emotionele vorming vanuit de dialoog. Aan deze dialoog koppelen we in IKC Sint Thomas de meertaligheid onder kinderen. Fries en Engels krijgen op een geïntegreerde wijze een vaste plek in ons dagelijkse aanbod. In de toekomst kunnen hier nog meerdere talen aan gekoppeld worden.
Uitgangspunt is om uit te gaan van de thuistalen van kinderen en kinderen nieuwsgierig te maken voor elkaars cultuur en achtergrond waardoor er vanzelfsprekend een dialoog ontstaat. Op IKC Sint Thomas mag je trots zijn op jezelf! Binnen dit traject werken we samen met het lectoraat meertaligheid & geletterdheid van NHL/Stenden en Classroom English Stenden Professionals en staat volop in ontwikkeling.
Leskracht
Op de middag werken we vanuit "Leskracht" aan onderzoeksvragen die door kinderen zelf zijn geformuleerd. We doen hierbij een beroep op de 21st eeuwse vaardigheden die kinderen nodig hebben voor hun verdere toekomst. Voor meer informatie: www.leskracht.nl
Sport en beweging
De buitenruimtes zijn zo ingericht dat er veel ruimte is voor sport en beweging. Er is een nieuw plein ingericht voor de onderbouw. Dit plein bestaat uit natuurlijke spel elementen, waar kinderen uitgedaagd worden om te ontdekken en veel te bewegen.Het terrein naast het IKC is ingericht als sport- en beweeggebied voor het oudere kind. Hier worden kinderen uitgedaagd middels een survival gebied, kaatsmuur en voetbalveld.
Interne plusklas IKC Sint Thomas
Binnen ons IKC bieden wij kinderen die in aanmerking komen voor een aangepast onderwijsaanbod, vanwege meer- en hoogbegaafdheid, de mogelijkheid om deel te nemen aan de interne plusklas. Een dagdeel in de week komen deze kinderen in aanraking met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Er wordt gewerkt aan specifiek op (hoog)begaafden gerichte doelen en vaardigheden. Naast het werken aan deze algemene doelen wordt ook gewerkt aan individuele doelen. Deze doelen worden ook uitgewerkt binnen het dagelijks programma in de groep. De individuele doelen en vaardigheden worden met het kind besproken en bijgehouden in MijnRapportfolio.
Externe plusklas
Soms blijven we zoeken naar een extra ondersteuningsbehoefte van een leerling, ondanks extra uitdaging in de eigen groep en in de interne plusklas. Dan kan ons IKC er voor kiezen een leerling na een intensief screeningstraject aan te melden bij de regionale plusklas PROJECT 8941 van de Bisschop Möller Stichting (BMS). De plaatsingscommissie van deze plusklas gaat dan onderzoeken of een leerling al dan niet geplaatst kan worden.
PROJECT 8941 is een plusklas waar kinderen van 9 verschillende BMS-scholen uitdaging vinden en ontwikkelingsgelijken kunnen ontmoeten. Bij PROJECT 8941 kunnen zij specifieke interesses en fascinaties met elkaar delen en verder onderzoeken.
Leren leren, leren denken en leren leven staan elke keer op het programma. Verwonderen, creëren, ontdekken en ontwikkelen vormen daarbij de rode draad.